گستره وسیع ضدسرطانی قارچ‌های خوراکی

 

کارگاه پرورش قارچ

مدیر گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: قارچ‌های خوراکی دارای گستره وسیعی از خواص ضدمیکروبی، ضدقارچی، ضدویروسی، ضدسرطانی، بهبود کننده سیستم ایمنی، بازدارنده سیستم ایمنی و ضدحساسیت، آنتی اکسیدانی، پروبیوتیک و غیره هستند.

 دکتر حمیدرضا پوریان‌فر اظهار کرد: سبک زندگی و به ویژه الگوی مصرف مواد غذایی همچنان یکی از عوامل افزایش یا کاهش خطر بروز انواع سرطان‌ها می‌باشند، بطوریکه عدم رعایت الگوی صحیح مصرف غذایی می‌تواند نقشی منفی حداقل 20 تا 30 درصد در افزایش احتمال ابتلا به سرطان داشته باشد.
 
وی افزود: انواع سبزیجاتی که برگ سبز تیره دارند، انواع توت، سیر، کلم بروکلی، قارچ‌های خوراکی، قهوه و مرکبات دارای خواص ضد سرطانی هستند. 
 
 مدیر گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی عنوان کرد: ترکیبات اصلی موجود در قارچ‌های دارویی که دارای خواص زیستی به ویژه علیه سلول‌های سرطانی و نقش تنظیم کننده ایمنی دارند، غالبا متعلق به گروه‌های پروتئین‌ها، پلی‌ساکاریدها و ساختارهای پیچیده پپتیدی-پلی‌ساکاریدی هستند.
 
پوریان‌فر ادامه داد: برخی از آنها نیز نظیر قارچ دم ترکی(Trametes versicolor) از FDA آمریکا مجوز انجام آزمایشات بالینی برای درمان سرطان پروستات دریافت نموده‌اند. در ایران، بر خلاف گیاهان دارویی، استفاده از قارچ‌های دارویی برای استفاده‌های درمانی تاریخچه قابل اثبات طولانی ندارد. 
 
وی تصریح کرد: قارچ خوراکی دکمه‌ای(Agaricus bisporus) مهمترین قارچ زراعی- تجاری در سطح دنیا و همچنین در کشور ما است که بر خلاف قارچ‌های خوراکی دیگر، تحقیقات بر روی خواص ضد سرطانی قارچ دکمه‌ای(A. bisporus) جدی‌تر بوده و هنوز کار گسترده چندانی بر روی آن انجام نشده است. 
 
مدیر گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی افزود: تاکنون ترکیبات دارای خاصیت سمیت علیه سلول‌های سرطانی که از این قارچ جداسازی و تایید شده‌اند عبارتند از لکتین، اسید لینولئیک و برخی دیگر از اسیدهای چرب ضروری غیراشباع، و پلی ساکاریدها. در تحقیقاتی که اخیرا توسط گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی انجام شده است، ترکیبات جدا شده از عصاره این قارچ اثرات سمیت سلولی قابل‌توجهی بر روی سلول‌های سرطانی پستان و پروستات داشت.
 
پوریان‌فر خاطرنشان کرد: با استقبالی که پژوهشکده سرطان پستان جهاددانشگاهی از موضوع و دستاوردهای کسب شده در این خصوص انجام شده، طرح مشترکی در دست انجام است که هدف اصلی آن جداسازی و شناسایی پروتئین‌های دارای خواص سمیت سلولی علیه سلول‌های سرطانی خواهد بود. با توجه به خوراکی بودن و در دسترس بودن این قارچ در بازار، نتایج این طرح بطور مستقیم در بهبود سلامت عمومی جامعه تاثیر خواهد گذاشت. 




تاريخ : چهار شنبه 26 آبان 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |